REDE Kft. Szakértői és Konzulens Iroda

KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ

 

A környezetvédelmi termékdíjhoz kapcsolódó előírásokat a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény (Ktdt.) és törvény végrehajtásáról rendelkező 343/2011. (XII.29.) Kormányrendelet határozza meg.

- Termékdíj-köteles termékek:

• akkumulátor

• csomagolószer

- csomagolóeszköz (pl. doboz, PET palack, üvegballon, raklap)

- egyéb csomagolószer

- csomagolóanyag (pl. zsugorfólia, stretch fólia, csomagolópapír)

- csomagolási segédanyag (pl. ragasztószalag, pántszalag, kupak, dugó, címke)

• kereskedelmi csomagolószer (pl. üdítőital és sör fém doboza)

• egyéb kőolajtermék (pl. motorolaj, hidraulikaolaj)

• reklámhordozó papírok (pl. szórólap, katalógus, plakát)

• elektromos, elektronikai berendezések

- nagygépek (pl. légkondicionáló, hűtőgép, sütő, mikrosütő)

- kisgépek (pl. porszívó, hajszárító, vasaló, óra)

- információs és távközlési berendezések (pl. számítógép, nyomtató, GPS)

- szórakoztató elektronikai cikkek (pl. hangszóró, kamera, monitor, napelem)

- elektromos barkácsgépek, szerszámok (pl. fúrógép, köszörű, forrasztópáka)

- játékok, sportfelszerelések (pl. játék beépített motorral)

- ellenőrző, vezérlő és megfigyelő eszközök (pl. mérleg, autóriasztó, műszerek)

- adagoló automaták (pl. bankjegykiadó, italárusító)

- rádiótelefon

• gumiabroncs

• egyéb műanyag termék (pl. művirág)

• egyéb vegyipari termék (pl. mosószer, szappan, szépség- és testápolószerek)

• irodai papír (pl. fénymásoló papír, jegyzetfüzet, dosszié)


A fentiek csupán példaként szolgálnak, az érintett termékek köre ennél jóval nagyobb. Egy konkrét termék érintettségét a termék vámtarifaszáma, valamint a törvény 1. §-ában és az 1. számú mellékletében szereplő leírások és kritériumok alapján kell meghatározni.

Fontos! Egy adott áru akkor is lehet termékdíjjal érintett, ha egy másik áru részét képezi. Pl. külföldről behozott gépkocsi nem termékdíjköteles, de az akkumulátora, riasztója, beépített órája igen, ugyanígy pl. külföldről behozott akkumulátoros lámpa ugyan nem termékdíjköteles, de a benne lévő akku igen, valamint a csomagolása (pl. doboz, zacskó, címke)


- Termékdíj alapja, mértéke, összege:

A környezetvédelmi termékdíj alapja a termékdíjköteles termék tömege (kg). Mértéke termékáramonként, termékfajtánként került meghatározásra (pl. nagygépek 57 Ft/kg, papír csomagolószer 19 Ft/kg műanyag csomagolószer 57 F/kg), a díjtételeket részletesen a törvény 2. számú melléklete tartalmazza.

A környezetvédelmi termékdíjat tárgynegyedévet követő hónap 20-ig önadózással kell bevallani és megfizetni.


- Fizetésre kötelezettek:

Fizetési kötelezettség kiterjed a termékdíj-köteles termék első belföldi forgalomba hozójára (pl. gyártó, importőr), saját célú felhasználóra (pl. vendéglős által külföldről behozott élelmiszer csomagolása), bérgyártatóra, belföldi előállítású egyéb kőolajtermék esetén az első belföldi forgalomba hozó első belföldi vevője (pl. akinek a motorolajat a magyar gyártó eladja). Meghatározott feltételek teljesülése esetén a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy az átvállaló az eredeti fizetésre kötelezettől az adókötelezettséget átvállalja, ezáltal az eredeti kötelezett helyébe lép.

Fontos! Szinte minden külföldről – EU-ból vagy harmadik országból - behozott termék be van csomagolva, így annak csomagolása után termékdíjat kell fizetni. A csomagolás (csomagolószer) után a termékdíjat az fizeti, aki külföldről behozta illetve importálta függetlenül attól, hogy egyszeri vagy rendszeres külföldi beszerzésről van szó. Ha maga a termék is díjköteles (pl. számítógép, barkácsgép), akkor a csomagoláson túl a termék után is termékdíjat kell fizetni. A külföldi beszerzéseket az Áfa bevallás és egyéb szempontok alapján az adóhatóság egyszerűen kiszűrheti, így senki nem marad a látókörén kívül. Bevallásának illetve pótbevallásának elkészítésében készséggel állunk rendelkezésére.

A reklámhordozónak minősülő nyomdaipari termékek (pl. szórólap) esetében a fizetési kötelezettség sajátosan alakul, ugyanis termékdíjat nem a megrendelő, hanem a nyomda köteles bevallani és megfizeti. Ezen túlmenően a nyomdának egy meghatározott adattartalmú nyilatkozatot kell is kérnie a megrendelőtől, melyben a megrendelő nyilatkozik az esetleges mentességről (pl. önkormányzati szerv alapfeladata körében kiadott kiadvány, tankönyv). A mentességek körét a törvény 2.§-a határozza meg.


- Nyilvántartások: A bevallás alapjául szolgáló termékekről nyilvántartást kell vezetni. A nyilvántartásnak a törvény által előírt általános adatokon túl (pl. tárgyidőszak, termék vámtarifaszáma) speciális adatokat is tartalmaznia kell, pl. a termékekre vonatkozó környezetvédelmi termékdíj kódot (KT-kód), illetve a csomagolószerekre vonatkozó csomagolószerek katalógusa szerinti kódot (CsK-kód). A kódokat a termék jellegéből, felépítéséből, irányultságából és a hozzá kapcsolódó ügylet jogcíméhez igazodó karakterekből kell összeállítani. A kódok alapja a termékek vámtarifaszáma, azonban a kódokban foglalt részletesebb leírás (pl. a műanyag összetétele) sokkal összetettebb tarifálást igényel. A KT- és CsK-kódok felépítését a kormányrendelet 1. számú melléklete tartalmazza részletesen. A termék tarifális, illetve kódszámos besorolása ügyében hívjon bennünket!

Az újrahasználható csomagolószer (pl. raklap) a környezetvédelmi hatóság által történő nyilvántartásba vétele külön eljárás keretében történik. Az eljárás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy ezek a csomagolószerek mentességet élvezzenek a termékdíj megfizetése alól. A nyilvántartásba vételi eljárás lebonyolításában és az UHCS csomagolószerek elszámolásában állunk megbízóink rendelkezésére.

A jogszabályok által előírt nyilvántartásokat elkészítjük, a cég tevékenységéhez optimalizáljuk és a bevallásokkal összhangban vezetjük. Az eddigi tapasztalatok alapján az általunk készített nyilvántartások az előírásoknak és a hatósági elvárásoknak megfelelnek.


A fentiek csak ízelítőt nyújtanak a törvény (Ktdt.) és a kormányrendelet által előírt kötelezettségekről, a részletszabályok ennél sokkal szerteágazóbbak. Amennyiben a leírtakkal kapcsolatban kérdése van, kérem, forduljon hozzánk bizalommal!Vállaljuk:

- a környezetvédelmi termékdíj érintettség és mentesség vizsgálatát - termékek tarifális és kódszámos (KT, CsK) besorolását

- nyilvántartások kialakítását és annak vezetését

- újrahasználható csomagolószer (UHCS) nyilvántartásba vételét

- számlazáradékok, nyilatkozatok jogszerű gyakorlati kidolgozását

- adóbevallás, adó-visszaigénylés, önellenőrzés) elkészítését, benyújtását

- pótbevallás (5 évre visszamenőleg) elkészítését, benyújtását

- termékdíjhoz kapcsolódó ügyeinek teljes körű ügyintézését, hatóság előtti képviseletet

Tevékenységünk az ország egész területére kiterjed.