REDE Kft. Szakértői és Konzulens Iroda

KÜJ ÉS KTJ SZÁM (KTF)

 

KÜJ szám

A KÜJ szám (Környezetvédelmi Ügyfél Jel) egyedi azonosító jel, ami természetes személyek, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek azonosítására szolgál, melyek ügyfélként, adatszolgáltatóként vagy egyéb minőségben kerülhetnek kapcsolatba a környezetvédelmi igazgatási szervekkel. A KÜJ szám tehát minden olyan szervezet számára szükséges, akinek bármilyen vonatkozású környezetvédelmi kötelezettsége van.

A KÜJ számot a területileg illetékes környezetvédelmi hatóság adja ki az igénylő részére.

A KÜJ szám mellett fontos környezetvédelmi azonosító a KTJ szám is.

 

KTJ szám

KTJ (Környezetvédelmi Terület Jel) telephelyek és egyéb környezetvédelmi objektumok azonosítására szolgáló, országos érvényű egyedi azonosító, szemben a KÜJ számmal, amely egy ügyfelet azonosít.

A KTJ számot szintén a területileg illetékes környezetvédelmi hatóság adja ki.


Közös szabályok

A KÜJ szám és KTJ szám igénylése a 78/2007. (IV. 24.) Kormányrendelet (KAR rendelet) alapján történik.

A KÜJ szám kérésével az azt igénylő bejelentkezik a környezetvédelmi alapnyilvántartás informatikai rendszerébe (KAR rendszerbe). A KÜJ szám a legtöbb esetben a KAR rendszerbe történő első adatküldéssel egy időben igényelhető, azaz nem kell megvárni, amíg megérkezik a környezetvédelmi hatóság visszaigazolása a KÜJ szám kiadásáról, hanem egyszerre benyújtható a két dokumentum.

A KTJ szám igénylése szintén történhet a KAR rendszerbe történő első adatküldéssel egy időben, azaz itt sem kell megvárni, míg megérkezik a környezetvédelmi hatóság visszaigazolása a KTJ számról, hanem egyszerre benyújtható a két dokumentum. A KTJ szám igénylése történhet a KÜJ szám igénylésével egy időben is.

A KÜJ és a KTJ szám együtt alkotja a nyilvántartás adatbázisát. Egy szervezethez alapesetben egy telephely tartozik. Tartozhat azonban egy céghez több telephely is, illetve egyetlen telephely több cég telephelye is lehet. Ezért szükséges az, hogy a KÜJ és KTJ számmal együtt legyen azonosítva a szervezet, illetve a telephelye.

A KTJ és KÜJ számok nincsenek szoros összefüggésben a környezetvédelmi termékdíjjal, a számok hiányában a termékdíj-bevallások a NAV-hoz benyújthatók.

A hulladékgazdálkodással kapcsolatos adatszolgáltatáshoz (lásd: ADATSZOLGÁLTATÁS menüpont) azonban szükséges a KÜJ szám.

Amennyiben a fent leírtakkal, illetve az igénylés lebonyolításával kapcsolatban kérdése van, forduljon hozzánk, készséggel állunk rendelkezésére!